Σκυρος

 

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων (210 τετρ. χλμ.) με πληθυσμό 2.602 κατοίκων. Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, είναι ορεινό κυρίως στα νοτιοανατολικά, όπου υπάρχουν τα όρη Κόχυλας (792 μ.), Κουμάρι, Πιριώνες και Φανόφτης. Το κλίμα του νησιού χαρακτηρίζεται από πολύ δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με ελάχιστες βροχοπτώσεις και μέση ετήσια θερμοκρασία 17 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά σχηματίζονται οι όρμοι Καλογριάς, Πεύκου, Αγίου Νικολάου και Τριστόμου. Στη δυτική ακτή βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, η Λιναριά.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος (ή Χώρα), που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 km, έχει ειρηνοδικείο, σταθμό αστυνομίας, ταχυδρομείο και τηλεγραφείο, γυμνάσιο, λύκειο και δημοτικά σχολεία. Άλλοι συνοικισμοί της Σκύρου είναι τα Μαγαζά, η Λιναριά και το Λουτρό (αγροτικός συνοικισμός).

Σκύρος ανήκει στο νησιώτικο συγκρότημα των βορείων Σποράδων των οποίων είναι το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί. Είναι ένα πανέμορφο νησί με εντυπωσιακή μορφολογία. Βρέχεται από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και στις ακτές της απλώνονται υπέροχες παραλίες που αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για δροσιά και ξεκούραση.

Το νησί αποτελείται από τρείς κυρίως όγκους, διαχωριζόμενους από δύο επίπεδες λωρίδες που ήταν κάποτε θάλασσα. Οι λωρίδες αυτές είναι: η μια από το Αχίλλι ως την Καλαμίτσα μήκους τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων και πλάτους δύομιση χιλιομέτρων και η άλλη από το Μέαλος ως τις Αχερούνες, μήκους πέντε περίπου χιλιομέτρων και πλάτους δύο χιλιομέτρων. Στο νότιο τμήμα (βουνό) υψώνεται το βουνό Κοχλίας, ενώ στο βόρειο τμήμα υψώνεται το βουνό Όλυμπος.

Ολόκληρο το νησί έχει έκταση 215 τ. χιλιόμετρα μέγιστο μήκος 29 χιλιόμετρα, ελάχιστο πλάτος 2 χιλιόμετρα, μήκος ακτών 129,6 χιλιόμετρα και περίμετρο 80 μίλια.

Περίπου στο κέντρο του και στην ανατολική πλευρά είναι κτισμένη η πόλη της Σκύρου σε αμφιθεατρική θέση στην πλαγιά του κάστρου.

Το νησί έχει δυο κύριες πεδιάδες, τον κάμπο και το Τραχί και τις δυο στο βόρειο τμήμα. Άλλοι μικρότεροι κάμποι είναι στο Αγαλήνη - Αχερούνες και στο Καλικρί.

Κατά μήκος των ακτών στη βόρεια πλευρά της Σκύρου απλώνονται πανέμορφες παραλίες με γαλήνια ατμόσφαιρα και πεντακάθαρα νερά. Η βλάστηση είναι πλούσια και τα πεύκα πολλές φορές φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Οι επισκέπτες της Σκύρου έχουν πολλές επιλογές για το κολύμπι τους και όλες οι παραλίες της αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για κολύμπι και ξεκούραση. Τριγύρω από τη Σκύρο υπάρχουν μικρά νησάκια που τα περισσότερα έχουν όμορφες και ερημικές παραλίες, όπως η Γλυφάδα που βρίσκεται στο νησί Σαρακηνό. Στα νησάκια μπορείτε να φτάσετε με καΐκι από το Μώλο ή τη Λιναριά ή δικό σας σκάφος.

Από τη Λιναριά ξεκινούν επίσης καΐκια που κάνουν το γύρω του νησιού, επισκέπτονται τα νησάκια αλλά και πολλές θαλάσσιες σπηλιές σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως η Πεντεκάλη και η Διατρυπητή.

Κάθε παραλία της Σκύρου έχει τη δική της ομορφιά και όλες έχουν πεντακάθαρα νερά. Θα συναντήσετε παραλίες ερημικές, με πράσινο και ησυχία, όμορφα τοπία και γαλήνιο περιβάλλον που θα συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας στη Σκύρο.

Το νησί διακρίνεται για τις πολλές φυσικές του ομορφιές, καθώς και τα παραδοσιακά έθιμά του που προέρχονται ακόμα και από τους αρχαιότατους χρόνους. Ο συνδυασμός αυτός, παράλληλα με την χαμηλή αλλά ποιοτική τουριστική κίνηση, κάνει τη Σκύρο δέκτη επιλεκτικών επισκεπτών, διατηρώντας έτσι το παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Το νησί είναι γεμάτο από ωραίους τόπους, όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια κ.ά. όμορφες αμμουδιές που στολίζουν ολόκληρο το νησί (Νύφη, Τρεις Μπούκες, Φανάρι και Διαπόρι κ.ά.). Στο Γιαλό, κατά την παράδοση, έπαιρνε το μπάνιο του ο Αχιλλέας. Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Στη θέση Σπηλιά Ανδριώτη σκοτώθηκε από το Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας. Σήμερα από την αρχαία ακρόπολη τίποτα σχεδόν δε σώζεται. Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, σε ψηλό βράχο πάνω από τη θάλασσα που έκτισε, μαζί με το μοναστήρι, ο Νικηφόρος Φωκάς το 10ο αιώνα. Ωραία είναι η εκκλησία της Παναγίας του Κίτσου και πολλές άλλες στα διάφορα μοναστήρια